Oversikt over Kongepokalvinnere 1958-1997, klikk her

 

Pallen i Støver NM 2015 Aust-Agder 

041 Norgesmester Finskstøver. NJ(D)CH RR Fb Anja – Aris. No 44761/11. Eier. Rolf Syvertsen.

NR 2 Dunker. NJ(D)CH NUCH Nordshaugs Donna. No 45582/12.               Eier. Bent Vidar Larsen

NR 3 Finskstøver. NUCH NJCH RR Pirjo. 01051/08.                                   Eier. Kjell Jan Moseid.

NM støver 2014

Av Rune Hedegart

 

Ble arrangert av Trøndelag Harehundklubb med Lauvåsen leier som standkvarter. 20 hunder hadde tatt seg videre fra de fem distriktene for å kjempe om årets NM tittel. Rasefordelingen er alltid av interesse og det var som vanlig en viss dominans av finsk støver med 12 startende. Videre var det tre hamiltonstøvere, tre dunkere og to hygenhunder.

Lørdag morgen opprant med lette overskyet vær, opphold og så vidt røde tall på termometeret. Det hadde ligget snø i området en ukes tid tidligere, men den hadde smeltet. Bakken var kald og forholdene var så jevne som man overhodet kan få til, noe som gjaldt for begge prøvedager.

De som fulgte med på dreieboken kunne registrere at det ble uttak jevnt fordelt under hele dagen på de forskjellige hundene, men det var ikke lett å avgjøre resultatene ut fra dette. Også de tilstedeværende ble spent litt på pinebenken, og det var først mot slutten av jegermiddagen at lostidene ute egenskapspoeng ble oppgitt. Det var ni hunder som hadde oppnådd full losttid på 120 minutter.Tre hunder fikk ikke registrert lostid mens de resterende hadde lostider fra 30 til 112 minutter.

De som deltok i dommerkollegiet visste at det var tett i toppen med poengsummer fra 207 til 193 på de sju fremste hundene og det var tett bak disse også. Best etter første dag var  Belger Du Nord Willy til Espen Ullberg Johansen. Ut i fra resultatene kan det se ut til å ha vært en anelse vanskeligere forhold andre dag selv om dommerne også da var i det rause hjørnet og de beste hundene fortsatt presterte på topp.

Beste poengsum andre dag oppnådde Rg-Tara til Kjell Grimestad med 204 poeng etter å ha ligget litt nede på lista etter første dag. Belger Du Nord Willy som ledet etter første dag hadde nest best poengsum dag to med 203 og da var saken avgjort, han trakk det lengste strået og kunne utropes til Norgesmester 2014, med totalt 410 poeng. Finsk støver Cita til Frank Ove Lia kom like bak med 407 poeng og nummer tre ble AE Dina med 402 poeng.

Én dunker, én finskestøver og én hamiltonstøver utgjorde trioen som gikk til topps under NM for støvere i Rauland i Telemark. I år som i fjor var det en norsk rase øverst, nemlig dunkeren Tortåsen’s Ronja til Thor Mogen fra Svene i Buskerud.

 

 

 

 

 

 

 

Fra v. finskestøveren Harefallet’s ML Kasper til Magnar Lindstad som ble nr. 2, i midten vinneren Tortåsen’s Ronja til Thor Mogen og til h., Trond Revhaug med hamiltonstøveren R-Roma som fikk 3. plassen..

 

 

 

 

Forholdene under mesterskapet kan ikke karakteriseres som annet enn vanskelige i og med at det i år kun var én hund som presterte å jage full tid begge dagene, nemlig Ronja, og det var kun henne og toeren Harefallet’s ML Kasper som oppnådde 1. EP, og det i terreng med veldig god harebestand.

Skal en dømme etter resultatene så bød den første dagen på bedre forhold. For 7 hunder jaget full tid på lørdagen, og kun egenskapspoengene skilte. Telemark HK hadde satt opp en flott kniv til hunden som ledet etter første dag, men hvem skulle få den? Tortåsen’s Ronja og finskestøveren Mira til Bjørnar Sagvik, sto nemlig begge igjen med 2oo konkurransepoeng. Neste kriterium for å skille under NM er lengste lospoengsekvens. Men Mira og Ronja sto likt der også, begge jaget 120 minutter rett inn. Neste skillekriterium er premiepoeng; men likt igjen, begge hadde 191! Neste er poengsum i egenskapen los og tapsarbeid hvor begge hadde 2×10! Dernest egenskapspoeng for jaktlyst; begge hadde 12! Mira og Ronja klarte det unike etter alt dette å stå helt likt, men klubben hadde bare én kniv. Enden på visa var at også den tilfalt Thor Mogen. Tortåsen’s Ronja hadde nemlig med seg en tilleggslos, og da bestemte klubbledelsen at den forskjellen til slutt måtte avgjøre. Men som kjent, premiefangsten hennes stoppet ikke der. Med full tid også dag to skrev hun seg inn i historien med det gjeveste av det gjeve, Norgesmester 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronja tok all viraken under premieutdelingen med sindighet og ro, mens en blid Mogen fikk hendene fulle av flotte og verdifulle premier.

 

 

 

 

Teknisk arrangør,Telemark Harehundklubb fortjener stor ros for et prikkfritt arrangement. Standkvarteret, Akademiet i Rauland hadde alle fasiliteter som gjorde det bekvemt for så vel deltakere som dommere og funksjonærer. En flott festmiddag med kulturinnslag samt god regi på alt det øvrige som foregikk, vitner om en dyktig stab som ikke overlot noe til tilfeldighetene.

Mer om NM på Telemark Harehundklubbs hjemmeside.

Fullstendig resultatliste under:

 

 

 

Det så ut til å vekke unison begeistring, til og med blant konkurrenter, da hygenhunden SE King og haldenstøveren Lise ble erklært som vinner og toer under NM i Nordmarka. Hunder som re­presen­terer to små, norske raser som sto bokført med kun 14 og 39 nyregistreringer i fjor. Riktignok må det legges til at de begge  fører blod også fra andre raser slik de fleste individene av norske raser nå gjør.

 

 

 

Hygen SE King og Roy Dramstad har inntatt den øverste pallen. Det er det 30 år siden en hygen gjorde sist, og ikke nok med det, nærmest kom en representant fra en annen norsk rase, haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli.

  

  

SE King til Roy Dramstad vant med en margin som ingen har vært i nærheten av på de ti siste norgesmesterskapene, med hele 24 konkurransepoeng. De siste mesterskapene har det bare skilt fra ett til tre poeng mellom de som har stått på pallen. Denne gangen derimot, var det ingen tvil, SE King var suverent best. Haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli manglet 15 minutter på full tid siste dag, men solide egenskapspoeng på det krevende føret plasserte henne fire poeng foran treeren, finskstøver Kullåsens Jaro til Martin Ringsrud. Jaro var den andre hunden utenom SE King som hadde full tid begge dagene. Verdt å nevne er at hygenhunden Kvitmåsan’s Nemi til Boye Ølstøren tok femte plass. Det vil si norske raser på de fem første plassene. Virkelig en opptur!

 

 

 

 

 

 

SE King til Roy Dramstad i midten, flankert av Lise og Asbjørn Ringli til venstre og Kullåsens Jaro og Martin Ringsrud til høyre.

 

 

 

 

Optimistiske hundeeiere ankom hovedstaden, nærmere bestemt Bogstad Camping, for å kjempe om tittelen i nesten vårvær. Åtte plussgrader og snøfritt hører sjeldenhetene til når vi er midt i november. De fleste terrengene oppe i Nordmarka var snøfrie, men de som lå aller høyest hadde innslag av skaresnø. Utpå morrakvisten første dag frøs det imidlertid på, og nattefoten ble nok svekket. Mange uttak kom først etter at termometeret igjen viste rødt og sola begynte å løfte på godlukta. At det kun ble to hunder med full tid begge dagene, bekrefter at føret var krevende. Totalt var det seks hunder som fikk 1. EP, fire som fikk 2. EP og to som fikk 3. EP. (Komplett resultatliste ligger nederst i pdf. format) 

Teknisk arrangør for NM 2012, Norsk Harehundklub feiret 110-årsjubileum. Det var en av grunnene til at de lykkes med å få tildelt en Kongepokal til vinneren. Roy Dramstad kunne derfor ta med seg en sølvpokal som det er svært få forunt å ha på premiehylla. 

 

 

NM for støvere 2011 avgjort med minst mulig margin

Det var som sedvanlig de beste av de beste hundene som møttes til dyst i Snåsas dype skoger da NM 2011 skulle utkjempes. Det bør derfor ikke forundre noen at det ble tett i toppen. Gode og jevne terreng til alle og et føre som var omtrent likt over alt, forsterket dette bildet.

Første dag av NM bød på et trøndervær man bare kan drømme om. Klarvær og rundt null grader, og barmark i alle terrengene. De som fulgte med på Nord-Trøndelag Harehundklubbs dreiebok kunne se at det svært raskt begynte å tikke inn meldinger om los fra de forskjellige terrengene; to hunder fikk ut hare allerede fire minutter etter slipp kl 8, neste uttak skjedde kl 8.07, og så 8.09. Noen brukte mer tid, men alle kom i fot. Kun én hund fikk ikke hare på beina.

Leder i Norske Harehundklubbers Forbund, Stein Wahlstrøm, hadde gleden av å være prøveleder for et NM som han karakteriserte som meget velarrangert, med en disiplinert og kompetent dommerstab. Da han oppsummerte dommermøtet etter første dag, kunne han konstatere at det var som forventet; svært tett i teten. Det skilte kun 16 poeng mellom de 10 første hundene.  Ledet gjorde dunker Kiara til Morten Gaathaug med 206 konkurransepoeng – altså nært full pott. Tett etter lå finsk støver Bergskogen`s Tanja til Arne Sommerstad med 202 poeng, så fulgte tre hunder med 200 poeng: finsk støver Stormoen`s Mina til Per A. Pettersen, dunker Tortåsen`s Valbog til Hans Christian Hauge og finsk støver Harefallet`s Molly-Pola til Vidar Bjørnstad og Thor Sæteråsen. Det er gledelig å registrere at selv om det kun startet fem hunder av norske raser, fire dunkere og én hygenhund, lå altså to av dunkerne helt i tetsjiktet.

Dag to opprant med mildvær og jevnt silende regn hele dagen. Dette førte til at det var fire hunder som ikke fikk ut hare, blant annet noen av de som lå i toppen etter første dag. Når så verken lederen Kiara eller Mina lyktes helt, lå veien åpen for Valborg og andre som lå lenger ned på lista etter første dag. Etter første dag lå finsk støver Bloksbergs Veerpee til Egil M. Hanseseter fra Svinesund i Østfold på 8. plass, men med en glitrende sistedag tok hun innersvingen på alle og kapret tittelen og ble samtidig tildelt CACIT. Men det var med knappest mulig margin, 398 poeng mot 397 for to hunder; før nevnte Tortåsens Valborg til Hans Christian Hauge fra Oslo og Harefalltet`s Ekko til Sverre Rinden fra Valle, som da klatret fra 10. plass etter første dag. Med lik poengsum på de to hundene måtte man leite i notatene fra skogen for å finne ut hvilken hund som hadde hatt den lengste lossekvensen i løpet av konkurransen. Det hadde Valborg, og da var andreplassen sikret. Det var litt ekstra morsomt, ettersom hun er oppdrettet av Jakob Olav Holsing fra Snåsa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tett kamp til tross; en blid og fornøyd trio deler gleden og tar i mot premier og hyllest fra publikum. Fra venstre Hans Christian Hauge med Tortåsens Valborg. Øverst på pallen Egil M. Hanseseter med Bloksbergs Veerpee og t.h. Sverre Rinden med Harefallets Ekko.

 

 

 

 

Nord-Trøndelag Harehundklubb hadde fått tildelt dette NM som et ledd i feiringen av deres 40 års jubileum. Klubbens leder, Trond Revhaug, tok på vegne av arrangementskomiteen imot mye ros for et prikkfritt arrangement fra både deltakere, NKKs representant og andre gjester.

Referent:  Rune Hedegart

..

NM for støvere 2010 Sørlandet Harehundklubb

 

NM støver var i år tildelt Sørlandets Harehund Klubb og ble avholdt på Heddan Gård i Hægebostad kommune 20. og 21. November.
Tradisjons tro var det defilering med presentasjon av de 20 deltagerne på fredag kveld. Det var en flott ramme rundt det hele med bål og gløgg, men den kalde vinden var ikke bestilt.

Lørdag morgen kjørte 20 spente hundeiere med dommer og kjentmann ut i terrengene, det var snø i de fleste, men skare og vind gjorde det vanskelig. Men dette var jo eliten av norske harehunder, så åtte stykker kom tilbake med full tid og syv hadde gått til premielos, det var dessverre 3 som ikke hadde fått ut, selv om det hadde vært godt med hare i terrengene.

Da dommermøtet fikk spørsmål om noen ønsket å bytte terreng, var det ingen som ønsket det. Dette viser hvilken fenomenal jobb terrengkomiteen hadde gjort, og en stor takk til grunneiere og kjentmenn som stilte opp med terreng og lokal kunnskap. Dette er helt avgjørende for å kunne gjennomføre et slikt mesterskap.

Lørdag kveld vartet Heddan Gård opp med jegermiddag og taler fra ordfører, forbunds leder og klubbens leder var på sin plass, og ikke minst det alle ventet på, resultatlisten fra første dag. Den viste at Bossmålas Dixon til Kåre Usterud ledet med hele 208 konkurransepoeng, men 5 poeng bak lå RS-Kita I til Rune Sliper og Emma Av Torderud til Tom Høibakk.

I løpet av lørdagen kom det noen cm med snø, og forholdene var blitt veldig gode når hundene skulle slippes søndag morgen. Og at forholdene hadde vært gode var lett og se, når dommer etter dommer ankom dommermøtet med et stort smil. Alle de 20 hundene hadde hatt hare på beina og hele 18 hadde full tid, men ikke nok med det, 13 av hundene hadde også hatt premieloser som tilleggslos og fem av de var til full tid. Det var da klart at det kom til å bli veldig tett i toppen.

Da alle dommerne hadde redegjort for dagen sto vi igjen med både RS-Kita I og Bossmålas Dixon med 411 konkurransepoeng. Det er da lengste lossekvens som avgjør hvem som blir vinner, og med 25 minutter lenger sekvens enn Dixson kunne RS-Kita I til Rune Sliper utropes til norgesmester 2010.

Og total premiering på prøven ble: 12stk 1EP, 4stk 2EP, 3 stk 3EP og 1 0EP.
En stor takk til Heddan Gård for veldig god mat og et topp opphold. Og det er bare å gratulere NM komiteen med Thor Audun Askedal i spissen for et prikkfritt arrangement.

Pål Moi
Prøve sekretær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM vinner 2010 ble Rune Sliper med Hamiltonstøver RS-Kita I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her har vi de tre beste under NM 2010.

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NM for støvere 2008 Buskerud Harehundklubb

 

 

 

 

 

 

 

Her har vi de tre beste under NM. Fra v. nr. 2 Odin og Kjell Moland, NM vinner Tanja og Morten Skjølås, nr 3 Sælsrisets Tuppa og Bo A. Sørli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM vinner Tanja og Morten Skjølås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM 2. Odin og Kjell Moland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM 3. Sælsrisets Tuppa og Bo A. Sørli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NM – Støvere Sælbu 2007

 

 

NM vinner Per Aaslund med Finskstøver Milla

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NHKF. NM. Hedmark HK. 17-18.11.2006

 

 

Her har vi vinneren Morten Skjølås med Hamiltonstøver Tanja i midten. Til venstre har vi nr 2
Vidar Gustavsen med Finskstøver Prøyslias Birk og til høyre nr. 3 Kjell Moland med
Finskstøveren Odin.

Klikk på dokumentet under for å se resultatene

NHKF. NM. Aust-Agder HK 2005

 

 

I midten og Norgesmester 2005 Garo 3 med eier Alf Normann, til venstre nr. 2 Prøyslias Birk
med eier Vidar Gustavsen og til høyre nr. 3 Prins med eier Per Magne Rønning.

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

Telemark HHK. – NHKF. 20-21.11.2004. Morgedal

 

 

Tanja Oddvar Skjølås med fører Morten Skjølås
Ria Arne Steen, vist av matmor.                                                             Bliksfjords Kaisa Rune Sliper

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

Nord-Trøndelag HHK. 22 – 23.11. 2003. 46- 03022 NM. – støvere.

 

Stig Runar og Jan Erik Søgård med årets vinner Finskstøver Åkerbärets Teemo.

Klikk på dokumentet under for å se resultater

NHKF. / Norsk HHK. 14-15.11.2002. 46- 02015. NM. Støvere Nordmarka

 

Johan Skei med årets vinner Dunker Drillo 02742/98

Klikk på dokumentet under for resultatliste

NHKF 17-18.11.2001 (Østerdalen HHK – NM – Støvere)

 

Finskstøver Hilka til Svein Erik Singstad sto for en historisk bragd på NM for støvere på Alvdal 17.-18. november da det den vant NM for 2. år på rad. Det er det ingen hund som har gjort før.

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NM støver 2000

 

NM for støvere ble arrangert av Romerike HHK i et noe ufyselig vær med regn,

sludd og snø. Til tross for dette ble det oppnådd gode resultater der finskstøver

Hilka til Svein Erik Singstad dro avgårde med NM-tittelen, 329 poeng og 1. EP