Det så ut til å vekke unison begeistring, til og med blant konkurrenter, da hygenhunden SE King og haldenstøveren Lise ble erklært som vinner og toer under NM i Nordmarka. Hunder som re­presen­terer to små, norske raser som sto bokført med kun 14 og 39 nyregistreringer i fjor. Riktignok må det legges til at de begge  fører blod også fra andre raser slik de fleste individene av norske raser nå gjør.

 

 

 

Hygen SE King og Roy Dramstad har inntatt den øverste pallen. Det er det 30 år siden en hygen gjorde sist, og ikke nok med det, nærmest kom en representant fra en annen norsk rase, haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli.

  

  

SE King til Roy Dramstad vant med en margin som ingen har vært i nærheten av på de ti siste norgesmesterskapene, med hele 24 konkurransepoeng. De siste mesterskapene har det bare skilt fra ett til tre poeng mellom de som har stått på pallen. Denne gangen derimot, var det ingen tvil, SE King var suverent best. Haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli manglet 15 minutter på full tid siste dag, men solide egenskapspoeng på det krevende føret plasserte henne fire poeng foran treeren, finskstøver Kullåsens Jaro til Martin Ringsrud. Jaro var den andre hunden utenom SE King som hadde full tid begge dagene. Verdt å nevne er at hygenhunden Kvitmåsan’s Nemi til Boye Ølstøren tok femte plass. Det vil si norske raser på de fem første plassene. Virkelig en opptur!

 

 

 

 

 

 

SE King til Roy Dramstad i midten, flankert av Lise og Asbjørn Ringli til venstre og Kullåsens Jaro og Martin Ringsrud til høyre.

 

 

 

 

Optimistiske hundeeiere ankom hovedstaden, nærmere bestemt Bogstad Camping, for å kjempe om tittelen i nesten vårvær. Åtte plussgrader og snøfritt hører sjeldenhetene til når vi er midt i november. De fleste terrengene oppe i Nordmarka var snøfrie, men de som lå aller høyest hadde innslag av skaresnø. Utpå morrakvisten første dag frøs det imidlertid på, og nattefoten ble nok svekket. Mange uttak kom først etter at termometeret igjen viste rødt og sola begynte å løfte på godlukta. At det kun ble to hunder med full tid begge dagene, bekrefter at føret var krevende. Totalt var det seks hunder som fikk 1. EP, fire som fikk 2. EP og to som fikk 3. EP. (Komplett resultatliste ligger nederst i pdf. format) 

Teknisk arrangør for NM 2012, Norsk Harehundklub feiret 110-årsjubileum. Det var en av grunnene til at de lykkes med å få tildelt en Kongepokal til vinneren. Roy Dramstad kunne derfor ta med seg en sølvpokal som det er svært få forunt å ha på premiehylla.