Norgesmesterskapet for småhunder arrangeres i år av Hadeland og Norsk Harehundlub 5.-7. november. Stamkvarter for NM er lagt til Åstjern Hyttetun i Brandbu.

Trykk her for deltagerliste og annen informasjon vedr. arrangementet.

Dreiebok finner dere her

NM arrangementet skulle vært arrangert av Buskerud Harehundklubbi 2016 men store snømengder og sterk kulde gjorde at NM måtte avlyses av dyrevernsmessige hensyn denne gang.

NM Småhund 2014

Av Arild Nygård

Ble arrangert av Østfold Harehundklubb 1.ste helga i november med stamkvarter Solstrand møte og Konferansesenter på Ørje.

Det var anmeldt 20 hunder til prøven og denne gangen var det plass til mange hunder som ikke var jaktchampion, noe som er nokså uvant. Prøven var delt over to dager og første dag med CACIT.  Lørdagen var våt og grå etter nattens regn, men nærmest perfekt for gode rådyrloser og ditto vanskeligere for de som satset på hare.

Mens dommere og hundeekvipasjer dro ut i prøveterrengene på jakt etter losdyr fikk prøveledelsen besøk av flere rådyr utenfor vinduene på Solstrand og der var det jo rimelig trygt siden alle hundene var borte.

Det ble kjørt dreiebok under prøven og etter antall klikk å bedømme er dette noe som småhundfolket og andre setter pris på. Spennende er det også og følge sine favoritter igjennom prøvedagen. 19 av 20 hunder hadde los 1.dag og etter at dommermøtet hadde sagt sitt, kunne Skåntorpgårdens Frida til Jon Kristian Solbrekke utropes som vinner av 1. dag med 209 poeng og tildelt CACIT, nr 2 med samme poengsum ble Doverdalen’s Scott til Cato Landås som ble tildelt res. CACIT. Lørdagskvelden ble avsluttet med jegermiddag hvor toastmaster Knut Ulsrød ledet kvelden med stø hånd og spesielt Knut Arne Gjems fikk lattersalvene til å runge med sine historier fremført på beste Finnskogdialekt.

Det var utrolig tett i toppen etter første dag og nærmest alt kunne skje på resultatlisten. Det var nok flere som vurderte både hare og rev kontra rådyrloser når det skulle slippes på søndag. Men søndagen skulle vise seg å bli utfordrende med hensyn til vær og vind. Et kraftig regnvær og mye vind skulle sette hundene på store prøvelser i løpet av dagen. De som hadde satset på hare måtte etterhvert skifte taktikk og satse på rådyr siden losene gikk tregt og med mye tap.

Etter at dommerkollegiet hadde sagt sitt på søndag kunne Drever Doverdalen’s Scott til Cato Landås utropes til Norgesmester 2014 med totalt 419 NM poeng. Nr 2 ble Skåntorpgårdens Frida til Jon Kristian Solbrekke med 416 NM poeng og Drever Bakkeskogens Oryx til Knut Arne Gjems sikret seg tredje plassen med 401 NM poeng. Beste Beagle ble Tyribergets Kikki til Arve Hansen med en flott fjerde plass. For øvrig var dette det første NM som ble arrangert etter de nye prøvereglene.

 Trøndelag HK gjennomførte et flott NM for beagle og drever i Holtålen 9. og 10. november 2013. Det var påmeldt 31 hunder. De 20 eldste jaktchampioner under 9 år ble tatt ut. Men på grunn av flere trekninger helt fram mot start, fikk flere reservehunder plass. Med en siste trekning kun timer før defileringen, klarte man ikke å få med flere reserver, og startfeltet ble på 19 hunder.

Terrengene i Holtålen ligger generelt høyt, med større mulighet for hare enn de andre losdyrene. Likevel ble det prestert flere premieloser på rådyr og også en på rev. Ingen hunder hadde premielos på hjort, til tross for at det var en del spor etter disse i flere terreng. Ingen hunder ble slått ut for jag på ulovlig dyreslag, til tross for en del rein i noen terreng.

Fjorårets NM-vinner, beagle Brodern`s Tino var ikke snauere enn å lede etter dag en, med 1. og 2. hare og 1. på rådyr. Likevel var det ikke han som stakk av med det internasjonale jaktcertifikatet, CACIT, som deles ut til den som ha høyeste premiepoengsum etter dag 1. Det var drever Kvindølen`s Sandy som fikk CACIT, og beagle Lilymere Ricki fikk reserve-CACIT.

Leder etter dag en ga seg ikke med jakta ved prøvetidas slutt, og var helle ikke kommet til rette ved slipptid dag to. Dessverre hadde han ikke kommet til rette da NM ble avsluttet søndag kveld. Vi håper inderlig han blir funnet i god behold snart. Uansett var han ute av dette NMs resultatliste.

Da resultatlista etter begge dager var klar kunne Jørn Aamand løfte Kvindølen`s Sandy opp på øverste trinn på seierspallen i triumf. Lilymere Ricki var nesten like stolt da han klatret opp på andreplassen med matfar Sigmund Dehlin pent på plass. NM-vinneren fra to år tilbake, JW Ronja, var tilbake i nærheten av gammel storhet, og kapret tredjeplassen samme med eier Kay Roar Olsen. Det var litt vann mellom båtene på pallen, men meget tett på de følgende plassene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinneren Kvindølen’s Sandy og Jørn Aamand flankert av toeren, Lilymere Ricki og Sigmund Dehlin til venstre, og JW Ronja og Kay Roar Olsen t.h..  

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinneren med til v. leder i Trøndelag Harehundklubb, Dag Rune Løberg og dommer, Jan Havdal til høyre.

 

 

 

 

 

Vi gratulerer! Takk til Trøndelag HK for arrangementet.

 Se mer på THKs hjemmeside

 

 

Drevere og beagler kjempet om NM-tittelen på Romerike den 10. og 11. november, og som på de fleste småhundprøver med mange djerve jagere, så kom uttakene raskt og mange gode loser ble prestert av hundene som kjempet i toppen. Til slutt kunne Øyvind Lukashagen løfte beagle Brodern`s Tino opp øverst på pallen.

 

 

Tino tar det hele med fatning selv om premiefangsten var aldri så stor. (foto S.E.Gravråk)

  

 

Det var bare påmeldt 18 hunder, hvorav 17 startet; 5 beagler og 12 drevere, mens det er plass til 20. For den arrangerende klubben er det en stor utfordring å skaffe nok gode og jevne terreng, helst der det i det minste er hare og rådyr i gode bestander. Da man på dette NM fikk nysnø som smeltet og en god del regn, fikk vilttettheten nok en viss betydning for resultatet. Dette fordi det blir forholdsvis vanskeligere å finne vilt i viltfattige terreng enn de med stor vilttetthet i dårlig vær. Fredag kveld lå det noen cm snø over Romerike. Det satte imidlertid inn med regn, og det aller meste av snøen smeltet i de fleste terreng i løpet av natta.  En viss nervøs stemning fra både arrangører og hundeeiere var det derfor før man dro til skogs første prøvedag. Ville man finne vilt under disse forholdene? Hareloser ville det bli langt imellom, var den gjengse oppfatningen.

Ingen fare. Kun to hunder kom tomhendt fra skogen. Det ble loset inn imponerende 21 premieloser, derav 11 til 1. premie. De aller fleste losene var naturlig nok på rådyr, kun to på rev og to på hare. Under jegermiddagene kunne prøveleder Anne Marit Olsen dele ut Cacit til den hunden som hadde dagens høyeste premiepoengsum. Det var beagle Brodern`s Tino til Øyvind Lukashagen. Men Tino ledet imidlertid ikke NM. Ut fra poengtabellen ledet Eikenese’s Micke til Kjetil Bakke, ført på prøven av Kjetil Moland. Micke hadde sterke 1. + 1. + 2. på rådyr. Tino lå på andre med 1. + 2. + 2. på rådyr, og JW Nelle til Jan Willy Halvorsen lå på tredje med 1. på både hare og rådyr. Disse tre hadde skilt seg ut i en liten tetgruppe, mens det var en stor klynge som fortsatt lå på skuddhold.

Været fortsatte med trøstesløst regn også andre dag. Nå var bakken helt fri for snø. Hundene hadde tydeligvis enda krutt igjen i beina og en god porsjon jaktlyst. Hjem fra skogen kom hund etter hund da prøvetiden på sju timer rant mot slutten, de aller fleste med godt fornøyde eiere. På dommermøtet ble det tett mellom applausene for premieloser. Opptellingen viser ikke mindre enn 24 premieloser, hvorav hele tolv stykker var 1. på rådyr og tre 1. på rev. Ingen jaget til premie på hare denne dagen. Dagens, og faktisk hele NMs, aller sterkeste NM-poengsum på en dag stod Kvindølen`s Sandy for. Hun gikk til tre 1. premier på rådyr, og krabbet med det helt opp i ryggen på bronseplassen. Kun ett fattig poeng skilte fra pallplass.

Også andre hunder kom sterkt bakfra. Men helt i toppen ble det kun en forandring, og det var at Tino tok skrittet helt opp på toppen, og skjøv dermed Micke ned på andreplass. Nelle tviholdt tredjeplassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

f.v. Eikenese’s Micke til Kjetil Bakke, Brodern`s Tino til Øyvind Lukashagen og JW Nelle til Jan Willy Halvorsen. (foto Svein Egil Gravråk)

 

 

 

 Fullstendig resultatliste kan du se ved å åpne dokumentet under.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 hunder stilte til start da Aust-Agder Harehundklubb arrangerte NM for småhunder 25. og 26. november. Rasefordelingen var 13 drevere og 2 beagler. Aust-Agder Harehundklubb hadde lagt ned en stor jobb for å finne velegnede terrenger ettersom rådyrbestanden i år var noe varierende. Så sent i sesongen har dyrene en tendens til å flokke seg og vandre, men etter resultatene å bedømme skapte dette ikke noe problem. Klubben hadde funnet gode, viltrike områder for prøven. Det var barmark og varmegrader i alle terrengene begge dagene.

Dreveren NJCH JW Ronja til Kay Roar Olsen fra Krokstadelva i Buskerud ble suveren NM-vinner. 1x1pr. hare pluss 2×1 pr. rå ga henne ledelse allerede etter første dag, en ledelse hun ivaretok godt ved å kjøre 2 x 1.pr. rå og 1 x 2. pr. rå siste dag. Totalt fikk hun 253,2 poeng.

 

 

 

 

 

 

Suveren vinner NJCH JW Ronja til Kay Roar Olsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMLET RESULTAT:

 

NR RASE HUND EIER POENG
1 DREVER JW RONJA KAY ROAR OLSEN 253,2
2 DREVER JW TINKA TERJE KORSMO 221
3 DREVER STAKKELIAS DINA HELGE ANDERSEN 215,6
4 BEAGLE TYRIBERGETS KIKKI ARVE HANSEN 204,2
5 DREVER TANJA KJETIL BAKKE 203,2
6 DREVER EGGEKOLLENS ODIN ULF SAASEN 197,2
7 DREVER SKOGSSTIGENS ZORRO OLE J. HENRIKSEN 197
8 BEAGLE TASS O. E. SANDSMARK 190
9 DREVER RONJA KJETIL MOLAND 186,4
10 DREVER KVINDØLENS SANDY KJETIL BAKKE 165
11 DREVER GRÅBEINJAKTAS LEA STIAN BJØRNERUD 162,4
12 DREVER JW NELLE VERA HALVORSEN 156
13 DREVER STUTTFOTS SILVA TORBEN HEDEGART 123
14 DREVER LOTTA KJETIL BAKKE 122
15 DREVER UTO-QVINTO ROY ØRPEN 0

 

 

 

 

 

 

 

På «pallen» fra venstre, toeren JW Tinka/Terje Korsmo, vinneren JW Ronja/Kay Roar Olsen og Dina/Helge Andersen. Helt til venstre prøvens leder Stein Wahlstrøm og til høyre Tom Høyland og Bjørn Tønnesen.

NM småhund 2010, arr.: Buskerud Harehundklubb

NM småhund 2009 ble arrangert av Telemark Harehundklubb. Mer på deres hjemmeside

NM for småhund 2008 Hedmark Harehundklubb

 

 

 

 

 

 

Her har vi de tre beste under NM. Fra v. nr. 2 Kungberget`s Furia og Jørn.I.Thomassen, NM vinner Skogstigen`s Zorro og Ole.J og Sten Henriksen og Øystein Juvik, nr 3 Tinka og Egil Alm Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM vinner Skogstigen`s Zorro Eiere: Ole.J og Sten Henriksen og Øystein Juvik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM 2. Kungberget`s Furia Eier:Jørn.I.Thomassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NM 3. Tinka Eier:Egil Alm Hansen. Fører: Jarle Teigen

Vestlandet HK NM småhund 2007

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NM småhund 2006

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

Småhund NM 2005

 

De 3 beste fra NM. fra venstre nr. 2 – nr. 1 og nr. 3.

1 Drever RUSKA Halvorsen, Jan Willy 12316/02 25/293

2 Beagle TZ-ZIRA Mujanic, Iris 12825/01 22/301

3 Drever BALDER Jørstad, Rigmor 04300/03 19/243

4 Drever HARESPORET’S NIX-HARRY Olsby, Arne 21522/98 15/162

5 Beagle VÅTTÅFJELLETS KARO Mattson, Ragnar 22463/99 10/165

6 Drever KUNGBERGETS FURIA Thomassen, Jørn-inge S31210/2002 6/203

7 Drever SVENNINGSEREDS CIZZI Thomassen, Jørn-inge S45930/98 4/146

8 Beagle PIKO Sandodden, Maria 06141/02 2/119

9 Drever HÄRKILAS ÄRKO II Holmen, Kåre S57053/2000 0/106

10 Beagle LUSSI

Småhund NM. Aust-Agder 2004

 

Drever Ruska til Jan Willy Halvorsen.

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

NM Småhund 2003.

 

 

NM vinneren flankert av nr 2 og 3

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

NM. småhund 2002. Nord-Trøndelag.

 

 

Hevdesåsens A Troll 20165/94 årets vinner NM småhund.
Med eier. Rigmor og Kjell Jørstad.

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

Klikk på dokumentet under for å se resultater for NM småhund 2001