Vellykket Nordisk Mesterskap for støvere, hvor finnene stjal med seg seierne.

av Carl-Johan Rimstad

 

For det var bare en eneste hund var kar om å holde hadelandsharene på beina i 120 minutter begge dager, denne siste helga i november. Det var Mäkikallion Jeri til Jari Takanen fra Finland. Med det kunne den sju år gamle finskstøverhannen ikle seg tittelen Nordisk Mester 2014. En tittel norske hunder har hatt for vane å erobre de to foregående mesterskapene slik Odin til Kjell Moland gjorde i 2010, og Bossmålas Dixon til Kåre Usterud i 2012. Hadde bare norgesmesteren fra Nordmarka i 2013, hygenhunden SE King til Roy Dramstad, fått med seg 15 minutter mer den første dagen, så hadde vinneren vært norsk også denne gangen. King fikk nemlig ett egenskapspoeng mer enn vinneren gjennom de to dagene, men dessverre bare 105 losminutter første dagen.  Men å ha vært norgesmester og nå nummer to i Nordisk, det er da noe å henge på veggen det også!

Under middagens mange taler ble det som sedvanlig påpekt at det aldri lønte seg å lede etter første dag. Det munnhellet fikk Asbjørn Ringli til fulle erfare denne helga. Hans skarpskodde haldenstøver, Lise, ledet etter første dag. Da fikk hun 194 konkurransepoeng, for øvrig den høyeste poengsum som ble gitt i løpet av de to dagene. Men dag to; gjett to ganger……ikke uttak! Sånn er prøvelivet, Asbjørn!

Lagseieren gikk også til Finland, så vidt foran Norge og med svenskene på tredje. Lagpoeng beregnes nå for hver dag som på en ÅP-prøve: fem poeng for 1. premie, tre poeng for 2. og ett poeng for 3. premie. Det gis poeng for kun én premielos for hver hund per dag. (Den individuelle plasseringen er imidlertid som på en ordinær eliteprøve.) De fire finske hundene fikk 21 poeng for fire førstepremier og én tredjepremie. Mens Norge tett bak fikk 19 poeng for tre førstepremier, én andrepremie og én tredjepremie. Det svenske laget fikk 12 poeng. Det sjeldne med det norske laget denne gang var at det besto av fire raser; én finne, pluss én representant fra hver av de norske rasene; dunker, hygenhund og haldenstøver.

-Tävlingen er bare en del av det nordiske mesterskapet, sa den svenske laglederen, Lars O. Törnkvist under middagen (fritt oversatt, red. anm.), – det som er like viktig og verdifullt er at vi i det hele tatt kommer sammen og deler vår glede og lidenskap for våre flotte støvere. Hva gjaldt arrangementet ga han stor honnør til Hadeland Harehundklubb som han mente hadde lykkes i å skape den rette intimitet og hygge på hyttetunet Åstjern.  – Slike steder kler den nordiske støverjegeren, sa han, – mer enn hva hotellfasader på bråkete tettsteder gjør. Det kan vi gi ham rett i. Arrangør­­klubbens suksess­oppskrift syntes å hvile mer på stor dugnadsånd framfor feit lommebok, foruten å ha tilgang på et egnet sted utenfor allfarvei.

Resultater:

 1. Finskstøver Mäkikallion Jeri/Jari Takanen (Fi)                    1. EP 371 k.poeng
 2. Hygen SE King/Roy Dramstad (No)                                 1. EP 357    – «-
 3. Finskstøver Åivets Sirpa/Ulf Davidsson (Se)                       2. EP 325    – «-
 4. Finskstøver Kanuunan Haiku/Matti Jutila (Fi)                     2. EP 310    – «-
 5. Finskstøver Harefallet’s ML Kasper/M. Lindstad (No)           3. EP 247    – «-
 6. Haldenstøver Lise/Asbjørn og Erik Ringli (No)                   3. EP 208    – «-
 7. Finskstøver Soipan Mosku/Mika Aronen (Fi)                      0. EP 203    – «-
 8. Finskstøver Åivets Jim/Henrik og Ove Bergström (Se)         0. EP 203    – «-
 9. Dunker Tortåsen’s Ronja/Thor Mogen (No)                      0. EP 151    – «-
 10. Finskstøver Osku/Pentti Räsänen (Fi)                              0. EP 109    – «-
 11. Hamiltonst. Lålkisas Lazzy/Ossian Nilsson (Se)                  0. EP   71    – «-
 12. Hamiltonst. Göingebygdens Fixa/T. Blomquist (Se)           0. EP   30    – «-

 

Fra v. Vinneren finskst Mäkikallion Jeri med Jari Takanen, tredjeplassen til finskst. Åivets Sirpa med Ulf Davidsson og toeren hygen SE King med Roy Dramstad

 

 

 

Nordisk Mesterskap 2012 ble holdt i Eksjötraktene i Småland siste helga i november. Arrangørklubben Småland Stövarklubb som har over 1000 medlemmer hadde lagt alt svært godt til rette. De norske som pakket koffert og hundebur  og dro østover for å konkurrere mot Nordens beste hunder var Hans Chr. Hauge med dunker NJCH Tortåsens Valborg, Kåre Usterud med finsk støver NJUCH SJUCH INTUCH RR Bossmålas Dixon, Egil Hanseseter med finsk støver NJCH RR NMEp-11 Bloksbergs Veerpee og Rune Sliper med hamiltonstøver NJUCH RR NMEp10 RS-Kita.

 

DIXON TIL KÅRE USTERUD TOK KAKA!

 

Vi skjønte det fort, for i gangene på vertshuset gikk praten. «Fy f…hur den hunden drev, och hvilket skall….» Flere titalls tilskuere hadde tatt turen ut dag to for å høre på hundene som lå i tet etter første dag. De som besøkte Dixons «provruta» hadde tydeligvis fått valuta for pengene. Utfra dreieboka visste alle at det var to hunder det sto i mellom. Bossmålas Dixon og finske støveren Soipan Mosku fra rasens hjemland var de eneste som hadde full tid begge dagene. Dixon ledet med så mye som fem egenskapspoeng på Mosku etter første dag. Med det vi hørte om Dixons los i gangene, forsto vi at det ville være bortimot umulig å hente inn ledelsen for Mosku. Og ganske riktig, Bossmålas Dixon kunne etter dommermøtet ropes opp som Nordisk mester 2012. Han var best begge dagene med resultat 120/61 og 120/62. Det må kunne kalles en suveren seier. Nok en gang en sørlending til topps med en «finne» i nordisk! En kopi av det Kjell Moland med Odin presterte i Finland i 2010.

.

 

 

 

                                                                

                                                                 

Kåre kunne stolt ikle Dixon det gjeve dekkenet (foto: C.J.Rimstad)

 

 

  

NORGE KNEPENT SLÅTT I LAGKONKURRANSEN

Høsten 2012 bød på mye drittvær og vriene jaktforhold, men da folk og bikkjer entret inn i bilene med kurs for de smålandske skoger første dag, så det bedre ut enn på lenge. Lett overskyet og et par plussgrader måtte da være knallføre for tolv av Nordens beste hunder? Men dreieboka ga etter hvert et annet svar. Alle kom raskt i fot, men uttakene lot vente på seg, og når det etter enn tid ble los, så ble det fort tap for de fleste. Det viste seg at kun tre hadde maktet å kjøre full tid da dagen var omme. Utenom Dixon klarte ingen av de norske hundene premieloser. Vi sto igjen med kun 3 lagpoeng etter første dag. Dag to gikk det imidlertid bedre.  Kita til Rune Sliper jaget full tid og fikk 120/57. Hun ble premiert med en 3. Ep og ble plassert som nr. 5 totalt. Valborg til Hans Christian Hauge fikk ikke ut første dag, men klarte 70 minutter dag to. Dermed ingen elitepremie, og 8. plass totalt. Veerpee til Egil Hanseseter hadde 23 minutter første dag og 60 dag to. Hun endte på en 9. plass. Sverige vant knepent lagkonkurransen med 12 poeng foran Norge på andreplass med 11 poeng. Finland endte sist med 7 poeng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett fattig poeng fra lagseieren var de, men gutta er fornøyd uansett. F.v. Hans Chr. Hauge med Valborg, Egil Hanseseter med Veerpee, lagleder Carl-Johan Rimstad, Rune Sliper med RS-Kita og Kåre Usterud med Dixon. (foto Henrik Gullans)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finskestøveren SJCH Biabys Tilda som ble nr 2 i SM 2012 jager stødig også på vei. (foto C.J.Rimstad)

Tilskuere ute under jaktprøver er et ganske ukjent fenomen i Norge, sånn er det ikke i Sverige. I terrengene i Småland kjørte biler inn og ut og mange spaserte rundt omkring på veiene. Enkelte steder troppet det opp et tjuetalls tilskuere. Men topp kon­sentrerte bikkjer så ikke ut til å bli nevneverdig forstyrret av det. Ei heller finskestøvertispa Biabys Tilda (SM-toer 2012) som vi fikk se komme jagende på en hvit skogshare mellom to innhegninger ved et gårdsbruk. Pusen gikk inn gjennom den ene innhegningen hvor det gikk to hester, og deretter over en ny vei. Et kort tap ble det riktignok, men losen var snart i gang igjen til stor begeistring for et tyvetalls mennesker som fikk se det hele.

Odin vant støverlandskampen 2010 i Siilinjärvi 27.11.2010

 

Landskampen gikk i Siilinjärvi like nord for Kuopio i Finland 27.11.2010 der det var det kaldt, 15-20 blå og sur vind. At en norsk hund blir beste hund i en støverlandskamp i Finland er ikke ofte skjer. Det var nemlig det som finskstøveren Odin til Kjell Moland gjorde. Landskampen gikk etter finske jaktprøveregler med blant annet en overdommer og et 2-dommersystem. De finske jaktprøvereglene er noe annerledes enn de norske og svenske.

 

1. Finland 291 poeng, 2. Sverige 249 poeng og 3. Norge 222 poeng.

 

Landskampens beste hund Odin til Kjell Moland

 

Odin fikk to ganger 120 minutter uten tap og fikk den høye poengsum på 97,5 og cacit. Det var ingen annen hund som kom i nærheten av Odin. Den svenske hunden Bosmålas Bamse til Tore Johansson ble nummer 2 med 92,4 poeng og reservecacit. Det første drevet var 120 minutter, men det gikk ikke fullt så bra i det andre drevet. På 3. plass kom Emma av Torderud til Tom Høibakk med 120 minutter i 1. drevet og 97 minutter i 2. drevet. Så fulgte en svensk hund, Brennlands Minta, til Tore Johansson med 82,13 poeng. Noe overraskende var at den beste finske hund kom på 5. plass. Happy til Jan Hafskjold fikk det ikke helt til slik vi er vant til. Heller ikke Balder til Knut Aaserud hadde dagen.

 

Det norske laget

 

 

Det svenske laget

 

 

Det finske laget

 

 

Normalt går landskampen over 2 dager, men 2. dag ble avlyst på grunn av kulde og sur vind. I enkelte terreng var det om morgenen andre dagen registrert temperaturer under 20 kuldegrader. Derfor ble resultatene fra første dag lagt til grunn for landskampen. De finske hundene viste svært jevne resultater. Finland ble beste nasjon i landskampen, som mange ganger før, med 291 poeng, Sverige ble nr. 2 med 249 poeng og Norge ble nr. 3 med 222 poeng. De seks første hundene fikk 1.premie og de 3 neste 2. premie. 3 hunder fikk ikke premie. Det var 3 hunder som fikk med seg det finske jaktchampionatet hjem. I tillegg til Odin og Emma fikk også Happy til Jan Hafsjold det siden en kunne starte 2. dagen utenfor landskampen.

 

 

Leder av Finska Støvarklubben Jari Fors til venstre.

 

Lagleder for det norske laget Carl-Johan Rimstad i midten

 

Norske Harehundklubbers Forbund var representert med Carl Johan Rimstad som var lagleder og Knut Jellum. De norske hundene som deltar i slike landskamper er de to beste hundene fra NM de to foregående år. To av hundeeierne valgte å kjøre med bil til Finland mens de to andre tok fly. Begge reisemåter har sine fordeler og ulemper, økonomisk sett kan det være hipp som happ.

 

Leder for Svenska Støverklubben Freddy Kjelstrøm ute ved ei hytte i skogen.

 

Knut Aaserud med sin Balder.

 

Viltstell i Finland – eksempel til etterfølgelse

 

 

Klikk på dokumentet under for resultatliste

 

 

Nordisk Støverlandskamp 21-22.11.2008 Romerike Harehundklubb

 

ref.nr.46-08021

 

 

 

 

 

 

Nordisk vinner 2008 individuelt ble Morten Skjølås med Hamiltonstøveren Tanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lagseieren i Nordisk Støverlandskamp 2008 gikk til Finland. Fra v. har vi: Nokikallion Haka og Annti Rautsalo, Selkätien Essi og Sanna-Kaisa Kumpulainen, Pökänpalon Aatu og Sakari Jauhiainen, Jyry og Jouni Pentinlehto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre plassen gikk til Norge. Fra v. har vi: Tanja og Morten Skjølås, Odin og Kjell Moland, Milla og Per Aaslund. Per Magne Rønning med Hera mangler, de hadde reist når bildet ble tatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tredje plassen gikk til Sverige. Fra v. har vi: Kilbackens Raju-Sari og Leif Bäckström, Rönnängens Annie og Patrik Gustavsson, King og Jarmo Törbacka, Sunneröns Piska og Klas Törmark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

 

Nordisk støverlandskamp 2006

 

 

 

 

 

Her har vi det norske laget med fra venstre Prøyslias Birk-Vidar Gustavsen, Tanja-Morten Skjølås, Bliksfjordens Kaisa-Rune Sliper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her har vi det svenske laget med fra venstre Gyltebos Rambo-Rolf Gunnarsson, Norrisskogens Anja-Håkan Strandberg, Sprinterbackens Rozita-Kenneth Klintefelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her har vi det finske laget med fra venstre Kanuunan Hitsi-Viljo Rouvinen, Salosoinnun Ekku- Tina Moilanen, Lauri-Heikki Kluusi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste norske hund individuelt, Bliksfjordens Kaisa og Rune Sliper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

 

 

 

 

Nordisk Støverlandskamp 2004 i Siilinjärvi i Finland

 

 

 

 

 

 

 

Det norske laget med fra v. Per Magne Rønning, Johan Schei og Dag Inge Bjørkvold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Individuell vinner Phikaniityn Ilari og P&P Hynønen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på dokumentet under for å se resultatliste

Støverlandskamp 2002

.
NHKF / Buskerud Harehundklubb.

 

Finsk individuell mester og Norge med lag seieren, i årets nordiske mesterskap.

Norge 1100 poeng.
Finland 672 poeng.
Sverige 621 poeng.

Norske laget fra venstre
Cita / Oksås. – Patronstigens Tina / Engelsåstrø. – Eno / Smestad.

 

 1. Finskstøver Alapörkän Maija Fin21997/96C Eier: Uolevi Karjaluoto. 385P. 1 EP.
  Fører. Jari Fors.
 2. Finsk støver Eno 14255/95 Åge Smestad. 378 P. 1 EP.
 3. Hamiltonstøver Cita 09755/97 Asbjørn Oksås 376 P. 1 EP.
 4. Hamiltonstøver Patronstigens Tina S55989/95 Jon Engelsåstrø. 346 P. 1 EP.
 5. Finsk støver Stenmurens Jacko S28747/96 Tommy Håkansson. 322 P. 1 EP.
 6. Finsk støver Biabys Kreta S40567/96 Peder Rônnberg. 298 P. 2 EP.
 7. Finskstøver Rajaväylän Rosa Fin 44641/95D Sulo Tuisku. 187 P. 0 EP.
 8. Finskstøver Rajaväylän Veera Fin26189/97B Kyösti Rantamaa. 149 P. 0 EP.
 9. Finsk støver Østerskogens Cilla S38481/96 Bror A. Andersson – Lena Riis. 52 P. 0 EP.

 

Nordisk mester: Finskstøver
FIN21997/96C FIN. U.CH. & J.CH.- N.J.CH..Alapörkän Maija
med Fører Jari Fors.
Eier: Uolevi Karjaluoto.

 

Stenmurens Jacko S28747/96 med eier Tommy Håkansson og Ole Anton Sending etter full tid og N.J.CH er oppnådd.

Hygenhund Prins beste hund på Nordisk Støverlandskamp


i Jämtland i Sverige 4.-5. november 2000

 

 

Det norske laget fra venstre: Prins og Per Magne Rønning, Sari og Knut Albert Songe og Mikki og Roar Simonsen.
Norge vant en meget jevn landskamp med 10 poeng, Sverige 9 poeng og Finland 8. Hygenhund Prins X-08808/96 ble beste hund i konkurranse med 8 finskestøvere. En må tilbake til 1994 for å finne en norsk hund som ble best på en landskamp, nemlig Sælsrisets Tello til Bo A. Sørli i 1994.

Mer om landskampen finner du på Svensk Støverklubbens internettsider.