NM støver 2014

Av Rune Hedegart

 

Ble arrangert av Trøndelag Harehundklubb med Lauvåsen leier som standkvarter. 20 hunder hadde tatt seg videre fra de fem distriktene for å kjempe om årets NM tittel. Rasefordelingen er alltid av interesse og det var som vanlig en viss dominans av finsk støver med 12 startende. Videre var det tre hamiltonstøvere, tre dunkere og to hygenhunder.

Lørdag morgen opprant med lette overskyet vær, opphold og så vidt røde tall på termometeret. Det hadde ligget snø i området en ukes tid tidligere, men den hadde smeltet. Bakken var kald og forholdene var så jevne som man overhodet kan få til, noe som gjaldt for begge prøvedager.

De som fulgte med på dreieboken kunne registrere at det ble uttak jevnt fordelt under hele dagen på de forskjellige hundene, men det var ikke lett å avgjøre resultatene ut fra dette. Også de tilstedeværende ble spent litt på pinebenken, og det var først mot slutten av jegermiddagen at lostidene ute egenskapspoeng ble oppgitt. Det var ni hunder som hadde oppnådd full losttid på 120 minutter.Tre hunder fikk ikke registrert lostid mens de resterende hadde lostider fra 30 til 112 minutter.

De som deltok i dommerkollegiet visste at det var tett i toppen med poengsummer fra 207 til 193 på de sju fremste hundene og det var tett bak disse også. Best etter første dag var  Belger Du Nord Willy til Espen Ullberg Johansen. Ut i fra resultatene kan det se ut til å ha vært en anelse vanskeligere forhold andre dag selv om dommerne også da var i det rause hjørnet og de beste hundene fortsatt presterte på topp.

Beste poengsum andre dag oppnådde Rg-Tara til Kjell Grimestad med 204 poeng etter å ha ligget litt nede på lista etter første dag. Belger Du Nord Willy som ledet etter første dag hadde nest best poengsum dag to med 203 og da var saken avgjort, han trakk det lengste strået og kunne utropes til Norgesmester 2014, med totalt 410 poeng. Finsk støver Cita til Frank Ove Lia kom like bak med 407 poeng og nummer tre ble AE Dina med 402 poeng.