NM for støvere 2011 avgjort med minst mulig margin

Det var som sedvanlig de beste av de beste hundene som møttes til dyst i Snåsas dype skoger da NM 2011 skulle utkjempes. Det bør derfor ikke forundre noen at det ble tett i toppen. Gode og jevne terreng til alle og et føre som var omtrent likt over alt, forsterket dette bildet.

Første dag av NM bød på et trøndervær man bare kan drømme om. Klarvær og rundt null grader, og barmark i alle terrengene. De som fulgte med på Nord-Trøndelag Harehundklubbs dreiebok kunne se at det svært raskt begynte å tikke inn meldinger om los fra de forskjellige terrengene; to hunder fikk ut hare allerede fire minutter etter slipp kl 8, neste uttak skjedde kl 8.07, og så 8.09. Noen brukte mer tid, men alle kom i fot. Kun én hund fikk ikke hare på beina.

Leder i Norske Harehundklubbers Forbund, Stein Wahlstrøm, hadde gleden av å være prøveleder for et NM som han karakteriserte som meget velarrangert, med en disiplinert og kompetent dommerstab. Da han oppsummerte dommermøtet etter første dag, kunne han konstatere at det var som forventet; svært tett i teten. Det skilte kun 16 poeng mellom de 10 første hundene.  Ledet gjorde dunker Kiara til Morten Gaathaug med 206 konkurransepoeng – altså nært full pott. Tett etter lå finsk støver Bergskogen`s Tanja til Arne Sommerstad med 202 poeng, så fulgte tre hunder med 200 poeng: finsk støver Stormoen`s Mina til Per A. Pettersen, dunker Tortåsen`s Valbog til Hans Christian Hauge og finsk støver Harefallet`s Molly-Pola til Vidar Bjørnstad og Thor Sæteråsen. Det er gledelig å registrere at selv om det kun startet fem hunder av norske raser, fire dunkere og én hygenhund, lå altså to av dunkerne helt i tetsjiktet.

Dag to opprant med mildvær og jevnt silende regn hele dagen. Dette førte til at det var fire hunder som ikke fikk ut hare, blant annet noen av de som lå i toppen etter første dag. Når så verken lederen Kiara eller Mina lyktes helt, lå veien åpen for Valborg og andre som lå lenger ned på lista etter første dag. Etter første dag lå finsk støver Bloksbergs Veerpee til Egil M. Hanseseter fra Svinesund i Østfold på 8. plass, men med en glitrende sistedag tok hun innersvingen på alle og kapret tittelen og ble samtidig tildelt CACIT. Men det var med knappest mulig margin, 398 poeng mot 397 for to hunder; før nevnte Tortåsens Valborg til Hans Christian Hauge fra Oslo og Harefalltet`s Ekko til Sverre Rinden fra Valle, som da klatret fra 10. plass etter første dag. Med lik poengsum på de to hundene måtte man leite i notatene fra skogen for å finne ut hvilken hund som hadde hatt den lengste lossekvensen i løpet av konkurransen. Det hadde Valborg, og da var andreplassen sikret. Det var litt ekstra morsomt, ettersom hun er oppdrettet av Jakob Olav Holsing fra Snåsa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tett kamp til tross; en blid og fornøyd trio deler gleden og tar i mot premier og hyllest fra publikum. Fra venstre Hans Christian Hauge med Tortåsens Valborg. Øverst på pallen Egil M. Hanseseter med Bloksbergs Veerpee og t.h. Sverre Rinden med Harefallets Ekko.

 

 

 

 

Nord-Trøndelag Harehundklubb hadde fått tildelt dette NM som et ledd i feiringen av deres 40 års jubileum. Klubbens leder, Trond Revhaug, tok på vegne av arrangementskomiteen imot mye ros for et prikkfritt arrangement fra både deltakere, NKKs representant og andre gjester.

Referent:  Rune Hedegart

..