NM Småhund 2014

Av Arild Nygård

Ble arrangert av Østfold Harehundklubb 1.ste helga i november med stamkvarter Solstrand møte og Konferansesenter på Ørje.

Det var anmeldt 20 hunder til prøven og denne gangen var det plass til mange hunder som ikke var jaktchampion, noe som er nokså uvant. Prøven var delt over to dager og første dag med CACIT.  Lørdagen var våt og grå etter nattens regn, men nærmest perfekt for gode rådyrloser og ditto vanskeligere for de som satset på hare.

Mens dommere og hundeekvipasjer dro ut i prøveterrengene på jakt etter losdyr fikk prøveledelsen besøk av flere rådyr utenfor vinduene på Solstrand og der var det jo rimelig trygt siden alle hundene var borte.

Det ble kjørt dreiebok under prøven og etter antall klikk å bedømme er dette noe som småhundfolket og andre setter pris på. Spennende er det også og følge sine favoritter igjennom prøvedagen. 19 av 20 hunder hadde los 1.dag og etter at dommermøtet hadde sagt sitt, kunne Skåntorpgårdens Frida til Jon Kristian Solbrekke utropes som vinner av 1. dag med 209 poeng og tildelt CACIT, nr 2 med samme poengsum ble Doverdalen’s Scott til Cato Landås som ble tildelt res. CACIT. Lørdagskvelden ble avsluttet med jegermiddag hvor toastmaster Knut Ulsrød ledet kvelden med stø hånd og spesielt Knut Arne Gjems fikk lattersalvene til å runge med sine historier fremført på beste Finnskogdialekt.

Det var utrolig tett i toppen etter første dag og nærmest alt kunne skje på resultatlisten. Det var nok flere som vurderte både hare og rev kontra rådyrloser når det skulle slippes på søndag. Men søndagen skulle vise seg å bli utfordrende med hensyn til vær og vind. Et kraftig regnvær og mye vind skulle sette hundene på store prøvelser i løpet av dagen. De som hadde satset på hare måtte etterhvert skifte taktikk og satse på rådyr siden losene gikk tregt og med mye tap.

Etter at dommerkollegiet hadde sagt sitt på søndag kunne Drever Doverdalen’s Scott til Cato Landås utropes til Norgesmester 2014 med totalt 419 NM poeng. Nr 2 ble Skåntorpgårdens Frida til Jon Kristian Solbrekke med 416 NM poeng og Drever Bakkeskogens Oryx til Knut Arne Gjems sikret seg tredje plassen med 401 NM poeng. Beste Beagle ble Tyribergets Kikki til Arve Hansen med en flott fjerde plass. For øvrig var dette det første NM som ble arrangert etter de nye prøvereglene.