Nordisk Mesterskap 2012 ble holdt i Eksjötraktene i Småland siste helga i november. Arrangørklubben Småland Stövarklubb som har over 1000 medlemmer hadde lagt alt svært godt til rette. De norske som pakket koffert og hundebur  og dro østover for å konkurrere mot Nordens beste hunder var Hans Chr. Hauge med dunker NJCH Tortåsens Valborg, Kåre Usterud med finsk støver NJUCH SJUCH INTUCH RR Bossmålas Dixon, Egil Hanseseter med finsk støver NJCH RR NMEp-11 Bloksbergs Veerpee og Rune Sliper med hamiltonstøver NJUCH RR NMEp10 RS-Kita.

 

DIXON TIL KÅRE USTERUD TOK KAKA!

 

Vi skjønte det fort, for i gangene på vertshuset gikk praten. «Fy f…hur den hunden drev, och hvilket skall….» Flere titalls tilskuere hadde tatt turen ut dag to for å høre på hundene som lå i tet etter første dag. De som besøkte Dixons «provruta» hadde tydeligvis fått valuta for pengene. Utfra dreieboka visste alle at det var to hunder det sto i mellom. Bossmålas Dixon og finske støveren Soipan Mosku fra rasens hjemland var de eneste som hadde full tid begge dagene. Dixon ledet med så mye som fem egenskapspoeng på Mosku etter første dag. Med det vi hørte om Dixons los i gangene, forsto vi at det ville være bortimot umulig å hente inn ledelsen for Mosku. Og ganske riktig, Bossmålas Dixon kunne etter dommermøtet ropes opp som Nordisk mester 2012. Han var best begge dagene med resultat 120/61 og 120/62. Det må kunne kalles en suveren seier. Nok en gang en sørlending til topps med en «finne» i nordisk! En kopi av det Kjell Moland med Odin presterte i Finland i 2010.

.

 

 

 

                                                                

                                                                 

Kåre kunne stolt ikle Dixon det gjeve dekkenet (foto: C.J.Rimstad)

 

 

  

NORGE KNEPENT SLÅTT I LAGKONKURRANSEN

Høsten 2012 bød på mye drittvær og vriene jaktforhold, men da folk og bikkjer entret inn i bilene med kurs for de smålandske skoger første dag, så det bedre ut enn på lenge. Lett overskyet og et par plussgrader måtte da være knallføre for tolv av Nordens beste hunder? Men dreieboka ga etter hvert et annet svar. Alle kom raskt i fot, men uttakene lot vente på seg, og når det etter enn tid ble los, så ble det fort tap for de fleste. Det viste seg at kun tre hadde maktet å kjøre full tid da dagen var omme. Utenom Dixon klarte ingen av de norske hundene premieloser. Vi sto igjen med kun 3 lagpoeng etter første dag. Dag to gikk det imidlertid bedre.  Kita til Rune Sliper jaget full tid og fikk 120/57. Hun ble premiert med en 3. Ep og ble plassert som nr. 5 totalt. Valborg til Hans Christian Hauge fikk ikke ut første dag, men klarte 70 minutter dag to. Dermed ingen elitepremie, og 8. plass totalt. Veerpee til Egil Hanseseter hadde 23 minutter første dag og 60 dag to. Hun endte på en 9. plass. Sverige vant knepent lagkonkurransen med 12 poeng foran Norge på andreplass med 11 poeng. Finland endte sist med 7 poeng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett fattig poeng fra lagseieren var de, men gutta er fornøyd uansett. F.v. Hans Chr. Hauge med Valborg, Egil Hanseseter med Veerpee, lagleder Carl-Johan Rimstad, Rune Sliper med RS-Kita og Kåre Usterud med Dixon. (foto Henrik Gullans)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finskestøveren SJCH Biabys Tilda som ble nr 2 i SM 2012 jager stødig også på vei. (foto C.J.Rimstad)

Tilskuere ute under jaktprøver er et ganske ukjent fenomen i Norge, sånn er det ikke i Sverige. I terrengene i Småland kjørte biler inn og ut og mange spaserte rundt omkring på veiene. Enkelte steder troppet det opp et tjuetalls tilskuere. Men topp kon­sentrerte bikkjer så ikke ut til å bli nevneverdig forstyrret av det. Ei heller finskestøvertispa Biabys Tilda (SM-toer 2012) som vi fikk se komme jagende på en hvit skogshare mellom to innhegninger ved et gårdsbruk. Pusen gikk inn gjennom den ene innhegningen hvor det gikk to hester, og deretter over en ny vei. Et kort tap ble det riktignok, men losen var snart i gang igjen til stor begeistring for et tyvetalls mennesker som fikk se det hele.