Vellykket Nordisk Mesterskap for støvere, hvor finnene stjal med seg seierne.

av Carl-Johan Rimstad

 

For det var bare en eneste hund var kar om å holde hadelandsharene på beina i 120 minutter begge dager, denne siste helga i november. Det var Mäkikallion Jeri til Jari Takanen fra Finland. Med det kunne den sju år gamle finskstøverhannen ikle seg tittelen Nordisk Mester 2014. En tittel norske hunder har hatt for vane å erobre de to foregående mesterskapene slik Odin til Kjell Moland gjorde i 2010, og Bossmålas Dixon til Kåre Usterud i 2012. Hadde bare norgesmesteren fra Nordmarka i 2013, hygenhunden SE King til Roy Dramstad, fått med seg 15 minutter mer den første dagen, så hadde vinneren vært norsk også denne gangen. King fikk nemlig ett egenskapspoeng mer enn vinneren gjennom de to dagene, men dessverre bare 105 losminutter første dagen.  Men å ha vært norgesmester og nå nummer to i Nordisk, det er da noe å henge på veggen det også!

Under middagens mange taler ble det som sedvanlig påpekt at det aldri lønte seg å lede etter første dag. Det munnhellet fikk Asbjørn Ringli til fulle erfare denne helga. Hans skarpskodde haldenstøver, Lise, ledet etter første dag. Da fikk hun 194 konkurransepoeng, for øvrig den høyeste poengsum som ble gitt i løpet av de to dagene. Men dag to; gjett to ganger……ikke uttak! Sånn er prøvelivet, Asbjørn!

Lagseieren gikk også til Finland, så vidt foran Norge og med svenskene på tredje. Lagpoeng beregnes nå for hver dag som på en ÅP-prøve: fem poeng for 1. premie, tre poeng for 2. og ett poeng for 3. premie. Det gis poeng for kun én premielos for hver hund per dag. (Den individuelle plasseringen er imidlertid som på en ordinær eliteprøve.) De fire finske hundene fikk 21 poeng for fire førstepremier og én tredjepremie. Mens Norge tett bak fikk 19 poeng for tre førstepremier, én andrepremie og én tredjepremie. Det svenske laget fikk 12 poeng. Det sjeldne med det norske laget denne gang var at det besto av fire raser; én finne, pluss én representant fra hver av de norske rasene; dunker, hygenhund og haldenstøver.

-Tävlingen er bare en del av det nordiske mesterskapet, sa den svenske laglederen, Lars O. Törnkvist under middagen (fritt oversatt, red. anm.), – det som er like viktig og verdifullt er at vi i det hele tatt kommer sammen og deler vår glede og lidenskap for våre flotte støvere. Hva gjaldt arrangementet ga han stor honnør til Hadeland Harehundklubb som han mente hadde lykkes i å skape den rette intimitet og hygge på hyttetunet Åstjern.  – Slike steder kler den nordiske støverjegeren, sa han, – mer enn hva hotellfasader på bråkete tettsteder gjør. Det kan vi gi ham rett i. Arrangør­­klubbens suksess­oppskrift syntes å hvile mer på stor dugnadsånd framfor feit lommebok, foruten å ha tilgang på et egnet sted utenfor allfarvei.

Resultater:

 1. Finskstøver Mäkikallion Jeri/Jari Takanen (Fi)                    1. EP 371 k.poeng
 2. Hygen SE King/Roy Dramstad (No)                                 1. EP 357    – «-
 3. Finskstøver Åivets Sirpa/Ulf Davidsson (Se)                       2. EP 325    – «-
 4. Finskstøver Kanuunan Haiku/Matti Jutila (Fi)                     2. EP 310    – «-
 5. Finskstøver Harefallet’s ML Kasper/M. Lindstad (No)           3. EP 247    – «-
 6. Haldenstøver Lise/Asbjørn og Erik Ringli (No)                   3. EP 208    – «-
 7. Finskstøver Soipan Mosku/Mika Aronen (Fi)                      0. EP 203    – «-
 8. Finskstøver Åivets Jim/Henrik og Ove Bergström (Se)         0. EP 203    – «-
 9. Dunker Tortåsen’s Ronja/Thor Mogen (No)                      0. EP 151    – «-
 10. Finskstøver Osku/Pentti Räsänen (Fi)                              0. EP 109    – «-
 11. Hamiltonst. Lålkisas Lazzy/Ossian Nilsson (Se)                  0. EP   71    – «-
 12. Hamiltonst. Göingebygdens Fixa/T. Blomquist (Se)           0. EP   30    – «-

 

Fra v. Vinneren finskst Mäkikallion Jeri med Jari Takanen, tredjeplassen til finskst. Åivets Sirpa med Ulf Davidsson og toeren hygen SE King med Roy Dramstad