Det så ut til å vekke unison begeistring, til og med blant konkurrenter, da hygenhunden SE King og haldenstøveren Lise ble utropt som vinner og toer under NM i Nordmarka. Hunder som re­presen­terer to små, norske raser som sto bokført med kun 14 og 39 nyregistreringer i fjor. Riktignok må det legges til at de begge også fører blod fra andre raser.

 

SE King til Roy Dramstad vant med en margin som ingen har vært i nærheten av på de ti siste norgesmesterskapene, med hele 24 konkurransepoeng. I de to siste mesterskapene har det bare skilt to poeng mellom de tre på pallen. Denne gangen derimot, var det ingen tvil, SE King var suverent best. Haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli manglet 15 minutter på full tid siste dag, men solide egenskapspoeng på det krevende føret plasserte henne fire poeng foran treeren, finskstøver Kullåsens Jaro til Martin Ringsrud. Jaro var den andre hunden utenom SE King som hadde full tid begge dagene. Verdt å nevne er at hygenhunden Kvitmåsan’s Nemi til Boye Ølstøren tok femte plass. Det vil si norske raser på de fem første plassene. Virkelig en opptur!

 

 

 

 

 

 

 

 

NM-pallen 2012: Fra venstre haldenstøveren Lise til Asbjørn og Erik Ringli, i midten og øverst hygenhund SE King og eier Roy Dramstad og t.h. Martin Ringsrud med finskestøveren Kullåsen’s Jaro.

 

 

 

Optimistiske hundeeiere ankom hovedstaden, nærmere bestemt Bogstad Camping, for å kjempe om tittelen i nesten vårvær. Åtte plussgrader og snøfritt hører sjeldenhetene til når vi er midt i november. De fleste terrengene oppe i Nordmarka var snøfrie, men de som lå aller høyest hadde innslag av snø. Utpå morrakvisten første dag frøs det imidlertid på, og nattefoten ble nok svekket. Mange uttak kom først etter at termometeret igjen viste rødt og sola begynte å løfte på godlukta. At det kun ble to hunder med full tid begge dagene, bekrefter at føret var krevende. Totalt var det seks hunder som fikk 1. EP, fire som fikk 2. EP og to som fikk 3. EP.

Teknisk arrangør for NM 2012, Norsk Harehundklub feirer i år 110-årsjubileum. Det var en av grunnene til at de lykkes med å få tildelt en Kongepokal til vinneren. Roy Dramstad kunne ta med seg en sølvpokal som det er svært få forunt å ha på premiehylla. 

Komiteen som arbeider med regelendringer har foreslått at egenskapspoengene under framtidige NM-arrangementer skal hemmeligholdes fram til premieutdelingen. Det eneste de ønsker skal bekjentgjøres etter første dag, er lostider. Ingen skal vite hvem som ligger plassert hvor. Dette ble prøvekjørt under årets mesterskap.

For at regelkomiteen skal få et godt grunnlag for å gå videre med forslaget, ble det ved dette mesterskapet delt ut spørreskjemaer til både dommere og hundeeiere for å tilbakemelde synspunkter. Klubbene oppfordres også til å sende inn synspunkter på dette. Fristen er 1. desember. 

Mer om NM på Norsk Harehundklubs hjemmeside.